This non-denominational temple advanced in rural Hampshire is outlined by timber-framed pavilions

British studio James Gorst Architects designed a non-denominational temple advanced that’s marked by timber-framed pavilions in rural Hampshire, UK. The timber-framed pavilions are linked by cloistered walkways. Nestled within the village of Rake throughout the South Downs Nationwide Park, the temple was created for some quiet contemplation, and to construct a religious reference to the panorama.

Designer: James Gorst Architects

White Eagle Lodge commissioned the James Gorst Architects for the undertaking. The White Eagle Lodge is a non-denominational multi-faith religious group. They wished a constructing that’s outlined by “peace and ease”, and focuses closely on sustainability. The construction features a rotunda temple, prayer chapels, a library, and a gathering area organized round a courtyard backyard.

“Our goal was to create a stability between the panorama, constructing, and interiors, to type one coherent and harmonious design, exploring the connection of the structure to the religious context,” stated James Gorst Architects affiliate Steve Wilkinson. The temple features a sequence of orthogonal pavilions which might be linked by way of a cloistered walkway. The assorted rooms have been organized to construct a easy development between secular and ritual areas, with the doorway lobby within the east, and the primary temple area within the west.

The guts of your entire construction is the Rotunda temple. It has a number of entrances going through the north, south, west, and east, in an effort to welcome guests of all faiths, and from all corners of the world. The double-height area includes a pendentive – a vaulted constructional system that permits the dome to be positioned over the sq. plan. Clerestory home windows run by means of the higher story of the temple, permitting pure mild to pour in from all sides. The inner partitions have been offered an uncovered dogtooth brick ending, amped with bespoke ash joinery.

Outdoors, the architects teamed up with panorama architects McWilliam Studio to create a sequence of gardens and two reflection swimming pools on the east entrance of the temple. “[The] reflection swimming pools animate the east facade and supply a second of pause and meditation, whereas the central courtyard is sized to reflect the interior footprint of the temple,” the studio stated.


Posted

in

by